Naša priča

Starost ovog imanja nije lako odrediti, jer osim kazivanja retkih i ostarelih meštana, pouzdanih podataka o prvim zabeleškama o samom selu Ilino, nije moguće naći. Ime sela Ilino, kažu neki meštani potiče od imena prve naseljenice, navodno vrlo neobične i vidovite žene, Ilinke. Naše imanje je sazdano krajem 18.veka, kao i večina kuća u selu , što se jasno uočava po njihovom stilu gradnje. U obnovi našeg imanja nismo želeli da odstupimo od “moravskog” stila gradnje uz upotrebu ekološkog građevinskog materijala.

Otkud našem imanju ime “Vilino”?

Spontano se rodila misao o sjedinjavanju jednog od mitova vezanih za seosko vrelo, navodno posećivanog od strane šumskih vila i mesta na kome će se moći slobodno disati, opuštati i pre svega mirno spavati i sanjati van uzavrele i neizdržive gradske svakodnevnice.

Zagazivši mimo redovnog lekarskog posla u vode tradicionalnih isceljujućih veština, pokušali smo da usmerimo adaptaciju imanja i raspoloživog prostora u pravcu holizma i hedonizma. Stoga je koncept imanja organizovan tako da se pored maksimalno udobnog i komfornog smeštaja omoguće i raznovrsne aktivnosti.

Imena apartmana su posvećena našim milim precima, počev od prve vlasnice imanja čukunbake Živke – koju su zvali “Bajka”, prabake Dese – “Nane”, našeg deke dr Momira -“Mede” ….

Glavna kuća “Bilkina kuća” – je ponela ime po dr baka Dobrili – Bilki, koja je svojom ljubavlju i odanosti prema ovom selu i imanju začela u nama klicu da se ovom imanju vrati život u sadašnjem obliku. U “Bilkinoj kući” se našao i prvi radio aparat u selu, gde se okupljalo u večernjim satima i slušao “Glas Amerike”, pijuckalo iz podruma kuće domaće vino i kartalo do u sitne jutarnje sate.

Želja nam je bila a nadamo se da smo u tome i uspeli, da tradiciju naših predaka spojimo u današnje “Vilino”.